BejelentésHegesztési eljárások
A hegesztésről nemcsak hegesztőknek

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
CELLULÓZ ELEKTRÓDA HEGESZTÉS

 

A cellulóz elektródával való hegesztést a csövek gyökhegesztéséhez fejlesztették ki.(111es eljárás az ISO4063 szerint.)Vízvezeték,gázvezeték és olaj vezeték csövekre alkalmazzák.

A vízvezetékcsöveket általában ugyanazokkal a hegesztési paraméterekkel kell hegeszteni, mint a gázcsöveket. A vízvezetékekben használt cementhabarcs bélés miatt azonban néhány további szempontot figyelembe kell venni.

Az alacsonyabb hőbevitel miatt csak kézi elektródás hegesztést vagy AWI-hegesztést (a gyökvarrathoz) szabad alkalmazni.Az ISO 2560 szerint E 42 2 C 25 elektródát (pl. Thyssen CEL 70 ) használnak vízcsövek kézi ívhegesztésére cellulóz elektródákkal.

A hőbevitel csökkentése érdekében a gyökvarratot a negatív póluson kell hegeszteni, és a kiválasztott hegesztőáramnak a lehető legkisebbnek kell lennie. Először az alsó csőterületeket (pl. 3-6 óráig és 9-6 óráig) kell hegeszteni, csak ezután a cső felső felét. A töltő és a takaró sorok hegesztése 12-től 6 óráig történik. A hegesztést fentről lefelé,tehát PG pozícióban kell elvégezni.A hegesztési varrat gyorsan és jelentős megszakítások nélkül készüljön el.

 

Az elektróda átmérőjétől függően az áramerősségek a következők:

Elektróda átmérő (mm) Áramerősség (A)
gyökvarrat 2,5 és 3,2 50-80 vagy 80-130
töltő és takaró sor 4.0 120-180

A csővégeket és a hegesztési éleket összeszerelés előtt meg kell tisztítani a felületvédelemtől, rozsdától és egyéb szennyeződésektől. Ebbe beletartozik a festék eltávolítása (alapozóval együtt) 10 x T (10 x falvastagság), de legalább 100 mm-ig.

A központosító berendezés:  kb. DN 300-ig terjedő mérettartományban külső központosító eszközt kell használni. Ily módon a teljes gyök meghegeszthető anélkül, hogy a központosító eszközt meg kellene lazítani. Nagyobb csőméretekhez vagy falvastagságokhoz belső, pneumatikus vagy hidraulikus központosító berendezés javasolt.

4. A hegesztési körülményektől és a felhasznált csőanyagtól függően a csővégeket elő kell melegíteni a hegesztési útmutatóban megadott előírások szerint.

Cellulóz bevonatú elektródák.

Jelölésük: C

Ezek a bevonatok sok éghető anyagot tartalmaznak (faliszt, keményítő, cellulóz stb.). Ezért sok gáz keletkezik, tehát a heganyag hatékony védelemben részesül. A gázok növelik az ívfeszültséget, tehát mélyebb lesz a beolvadás. Nagy cseppekben olvadó, kevés salak képződik. A Cell-hegesztést általában távvezetéken és nagyátmérőjű csöveken alkalmazzák.A nagyobb csövet ketten vagy többen hegesztik (szembe egymással) Fentről lefele kell hegeszteni vele (PG pozíció), és a távszabályzónak mindig a másik kézben kell lenni és az áramerősséget a hézagnak megfelelően kell állítani. Azt, hogy a gyök rendesen beolvadt -e, az elektróda égésének a hangjáról hallani. Ehhez nagy gyakorlat kell. A gyököt más polaritásról kell hegeszteni mint a töltőt, takarót. Tehát ha készen van gyök, akkor meg kell fordítani a test és a munkakábel polaritását. A gyökvarratot általában 2,5mm vagy 3,2mm-es elektródával,a töltő és takaró sort 4mm-es elektródával hegesztik.A gyökvarrathoz egyenáram negatív pólus,töltő- és takaró varratokhoz egyenáram pozitív pólus ajánlott.Csak olyan hegesztőáramforrás a megfelelő,amelynek legalább 90V az üresjárati feszültsége,az ívstabilitás miatt.

 

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=cUNzEDOVg9s

 

 
Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?orefk [ 2021-04-21 12:27 ]

Üdvözlöm az olvasókat!
Cell hegesztésben jártas szakembereknek tudok munkát ajánlani.

kfkzd@protonmail.com

Fodor Zsolt [ 2014-10-29 13:23 ]

Információt szeretnék ,hogy hol van Cell-hegesztő tanfolyam.
Kérem aki tud jelezzen!U. Tamás [ 2014-10-15 14:11 ]

Tisztelt Pap úr!

Ha még mindig munkát keres, írjon, jelentkezem.
Cimem:udvarost@freemail.hu

ÜdvözlettelSimon Sándor [ 2014-06-04 21:38 ]

Üdv Mindenkinek,

Van egy pár doboz Cell elektródám eladó ha valakit érdekel 2,5, illetve 3,2 mm.

simonsandor83 kukac gmail pont comPap Ferenc [ 2014-03-17 17:09 ]

helló!Minősitett cell hegesztő vagyok ,nem tud valaki munkát !
előre is köszi.csaszi gergő [ 2012-06-11 16:20 ]

Heló mindenkinek ha valaki tud kérem segitsen abban hogy Debrecenben hol oktatnak cell-es eljárást.
Köszönöm.csikó richárd [ 2012-06-04 09:11 ]

a fejfölöti hegesztés a legnehezebb főleg celulózusos elektródával mivel csekényebb a leolvadás mint pl a bázikus elektródáé vagy a rutilos érGyőri Sándor [ 2011-02-27 11:21 ]

Érdekes eljárás. Szivesen kipróbálnám. De a szabvány szerinti hegesztések nem mindig olyan tökéletesek, mint mikor az ember látja hogy mit tud kezdeni az adott helyszinen! Ez rutintól embertől fögg!Tóth Szilárd [ 2011-02-24 09:39 ]

A gyököt lehet lentről felfelé is húzni,ami sokkal keménnyebb anyagösszeolvadást hoz létre!
A távszabájszót sem kell az ember kezében tartani mindig,mert ha kisebb a hézag akkor jobban benyomjuk a drótot és lassaban haladunk, ha nagyobb a hézag elemeljük kicsit az ívet és gyorsabban haladunk... ez pl egy 100 amperes áramnál.
:) de a szabvány az csak szabvány...Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!