BejelentésHegesztési eljárások
A hegesztésről nemcsak hegesztőknek

MENÜ


Szavazás


Minden,ami a hegesztéssel kapcsolatos

 

 

HEGESZTŐ


SZAKMAISMERTETŐ

 


Feladatok és tevékenységek

 


Az iparban, mezőgazdaságban, közlekedésben, az élet minden területén a gépek, járművek, szerkezetek, készülékek ezreivel találkozunk.  E szerkezetek alkatrészeinek egymáshoz kapcsolása többféleképpen oldható meg. Egyes kapcsolódások csavarral, mások csappal, retesszel vagy ékkel, és sokszor hegesztéssel történnek. A XX. században robbanásszerűen tört utat magának a hegesztett kötésmód, illetve annak különböző fajtái. Ezeket a kötésfajtákat ma már a gyakorlati élet minden területén megtaláljuk.

Arra a kérdésre, hogy mi tette lehetővé és szükségszerűvé ennek a viszonylag fiatal kötésmódnak a térhódítását, egyszerű a válasz. A hegesztett kötések megfelelő szilárdsága, az elektromosság széles körű felhasználhatósága, és az előnyös gazdaságossági, illetve termelési mutatói indokolták a kötésmód gyors elterjedését.

Ezt igazolja többek között, hogy olcsóbb, gyorsabb, könnyebb a szegecselt kötésmódoknál. Ezzel szemben a kötés szakítószilárdsága azonos, vagy közel azonos a kötendő anyag szakító szilárdságával. Ma már hidak, hajók, daruk, túlnyomásos tartályok, kazánok,csövek,csőhálózatok,járműalvázak,könnyű és nehéz fémszerkezetek készülnek hegesztett kötéssel. Ugyancsak igen elterjedt és jól bevált módszer a törött, kopott gépalkatrészek, szerkezetek hegesztéssel történő javítása, feltöltése. Ma már a hegesztés fejlődése révén, a kézi eljárásokon kívül széles körben alkalmazzák a fél automatikus, az automatikus, valamint a különleges hegesztési eljárásokat is.

Mindezek az okok indokolják a hegesztési technológiák megfelelő elméleti és gyakorlati megtanulását, illetve elsajátítását mindazok számára, akik e szép és gyorsan fejlődő szakmát választják élethivatásul.

Amint az a fenti idézetből is kitűnik, a hegesztés nem könnyű munkafolyamat. Aki erre a szakterületre készül, az a gépek és a fémek világában éli majd mindennapjait. Az általa létrehozott produktumok, a különböző szerkezetek és felépítmények az életünk minden területén megtalálhatóak. Egy jól képzett hegesztőnek nem kell tartania attól, hogy nem talál munkát. Idehaza és külföldön is az egyik legkeresettebb  és jól megfizetett szakma.

Mivel ez egy sokrétű szakterület, ahol nagyon széleskörű a továbbképzési lehetőségek száma, így a munkaterületek is igen eltérőek lehetnek az ipar minden szektorában.


 

 

Egyedi keresésIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!